dieta onkologiczna Odzyskaj równowagę, odzyskaj zdrowie! Z uwagi na wysokie ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych, dla pacjentów onkologicznych zbilansowana, zdrowa dieta jest szczególnie ważna. W celu omówienia szczegółowego planu żywienia zapraszam na indywidualne konsultacje. Dieta onkologiczna Żywienie w chorobie nowotworowej zależne jest od sposobu i etapu leczenia. Dietetyk kliniczny na podstawie zebranego wywiadu zdrowotnego z pacjentem oraz aktualnych wyników badań ustala indywidualny sposób żywienia, uwzględniający występowanie skutków ubocznych chemio czy radioterapii. Dieta onkologiczna regeneruje i wzmacnia Ustalona dieta dostarcza składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowej regeneracji w trakcie leczenia, między innymi: hamuje katabolizm białek, zwiększa poziom hemoglobiny, czy regeneruje wątrobę. Bardzo ważną funkcją diety onkologicznej jest jej działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartości witamin i antyoksydantów wspomagających proces leczenia. Zapobiegaj niedożywieniu w chorobie Dieta onkologiczna dzięki odpowiedniej wartości energetycznej oraz kompozycji składników zapobiega niedożywieniu, przez co daje pacjentom siłę do walki z chorobą. Umów wizytę